Европа

Радев и Силяновска не намериха време за среща в Рим, но си пожелаха такава „час по-скоро“

От Euronews България Euronews България
Papata Gordana Silyanovska Rumen Radev Новият президент на Република Северна Македония (вляво), папа Франциск (в средата) и българският президент Румен Радев (вляво). Колаж: Euronews Bulgaria

Без среща, но със сигнали за затопляне по оста София – Скопие. Така премина посещението на българския държавен глава Румен Радев и новия президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова във Ватикана по случай 24 май. Двамата обясниха, че програмата им е била много натоварена, поради което не са успели да намерят време за среща, но изразиха готовност да разговарят „час по-скоро“. Липсата на каквато и да било среща между делегациите на България и РСМ е прецедент от 1 август 2017 г. насам, когато беше подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между София и Скопие, отбелязва БГНЕС.

Силяновска заяви, че ще се срещне с президента Румен Радев в първия възможен момент.

Днес имаше готовност за среща и от двете страни, но не се състоя поради разминаване в програмите на двете делегации. Тя (срещата – бел. ред.) се планира за бъдещ повод. Час по-скоро, в първия възможен момент, ще я реализираме“, каза тя след аудиенция при папа Франциск.

От своя страна Радев определи думите на Силяновска като положителен знак.

„Само с диалог ще укрепим доверието помежду си. Моят призив е тази среща да се случи час по-скоро“, каза българският държавен глава и уточни, че е ред на президента на РСМ да дойде в България. „Отдавна, от години наред каня президента на РСМ да дойде в България“, добави той.

Радев все пак засегна и проблемите в междудържавните отношения, призовавайки за незабавно прекратяване на езика на омразата срещу страната.

Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата. РСМ трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от Обединена Европа като изпълни всички изисквания, които се искат от нея от ЕС, както е било за всяка страна членка“, каза още Радев.

От Ватикана Силяновска коментира още, че папата е изразил подкрепа за европейския път на РСМ, както и за целия регион на Западните Балкани.

„Със Светия Престол имаме неразрушими исторически връзки чрез важни личности от споделеното ни минало. Благодарим на папа Франциск за приятния и конструктивен разговор“, написа Силяновска в профила си във Фейсбук, след като се срещна с понтифика.

„Убедена съм, че през предстоящия период ще се застъпваме още по-интензивно за задълбочаване на цялостните отношения със Светия Престол и ще възпитаваме взаимното уважение въз основа на общи исторически“, добави президентът на РСМ.