Политика

Двойно повече служители ще обработват данните от гласуването

От Euronews България Euronews България
Software

Двойно повече хора и време ще са необходими този път на информационно обслужване, за обработката на изборите две в едно, които ще се проведат през юни. Въпреки това, не се очаква забавяне в самия процес и обработката трябва да приключи в законовите срокове, увериха от ЦИК.

 

Разработили сме софтуера. Извършена е сериозна подготовка за техническите средства, които да гарантират цялата сигурност. Проектът не е толкова технически, колкото чисто организационен. Това заяви Александър Станев, ръководител на проекта по демонстрацията на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването.

"Информационно обслужване" АД представи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

"Следва да изградим 31 изчислителни пункта към районните избирателни комисии", обяви Станев и допълни, че ще бъде направено и второ въвеждане, което да гарантира точността на изчисляването на резултатите.

Абсолютно всичко, което правим, е описано в Изборния кодекс или в решенията на ЦИК, увери Станев.

Ръководителят на проекта съобщи, че прилагат технологията на електронния подпис абсолютно навсякъде, за да се гарантира максимална прозрачност на процеса и всяко едно число, което бъде въведено в РИК, по същия начин да пристигне и в ЦИК.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова подчерта, че със свои решения от 11 април ЦИК е определила изискванията към организацията на технологията на компютърната обработка, както и за изпълнител "Информационно обслужване" АД.

 

Още - от Камелия Колева във видеото: