Спорт

Виктория Томова преодоля 18-ата в света и записа първа победа на "Ролан Гарос" в кариерата си

От Euronews България Euronews България
Viktoriqtomova Снимка: БГНЕС

Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова постигна дебютна победа в основната схема на Ролан Гарос в кариерата си, след като надви 16-ата поставена Екатерина Александрова с 6-3, 7-6(5) в мач от първия кръг на турнира. За Томова това е пети успех на ниво Голям шлем и първи в Париж.

За родната тениситка това е трето участие в Париж след 2022-ра и 2023-та. Миналата година тя отново се изправи срещу Александрова в първи кръг и загуби с 1:6, 6:2, 1:6.

През този сезон рускинята надделя над Томова и в Доха, което беше третата ѝ победа в общо четири мача, а единственият успех на българката е от US Open 2016 с 4:6, 6:3, 7:5. 

28-годишната софиянка започна отлично двубоя и проби на старта, но рускинята веднага навакса изоставането. Томова отново взе подаването на съперничката си и този път не сбърка на собствен сервис, за да вземе първия сет.

Във втората част Вики на два пъти дръпна с пробив преднина, но не успя да удържи аванса си. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който българската тенисистка на два пъти пропиля мини пробив аванс, но в крайна сметка се наложи със 7-5, за да затвори мача след час и 32 минути игра.

Така Томова се класира за втория кръг на турнира, където ще срещне китайката Ксиню Ван, която е №37 в света.