Общество

Акад. Денков връчи училищен звънец на наследника си в МОН проф. Пенов

От Георги Колев Георги Колев Редактор
MON Николай Денков връчи на наследника си Сашо Пенов училищен звънец. Снимка: МОН

Не мога да си представя, че образованието ще бъде обект на политически дискусии, то, заедно с възпитанието, винаги е било обща грижа за обществото.
Това каза служебният министър проф. д-р Сашо Пенов при церемонията по предаване на властта, която се състоя днес в Министерството на образованието и науката. Той се ангажира да продължи изпълнението на приетите стратегии в образованието. Доскорошният министър Николай Денков връчи на наследника си училищен звънец, като символ на предаването на властта.

Пенов отбеляза, че за него е чест да поема ресор, за който е убеден, че цялата българска общественост милее. Към момента мисля, че наследявам министерство, което от няколко години работи по стратегии, които са общоприети, утвърдени от Народното събрание, от Министерския съвет, което е заслуга както на предходните министри, така и на цялата администрация в него, каза той.

Министърът посочи, че оттук нататък, в рамките на правомощията на служебното правителство, при стриктно спазване на конституцията и решенията на Конституционния съд във връзка с тези правомощия, ще продължи изпълнението на тези стратегии. По думите му целта е отделният ученик, неговият родител, отделните преподаватели да бъдат доволни и да са убедени, че зад тях стои администрация, която мисли за тях и за управлението на образованието като ресор.

 

Нашата дейност ще бъде насочена към обезпечаването на започването на учебната година, продължаване на изпълнението на действията, които са предприети в изпълнение на стратегиите и, разбира се, в решаването на други, текущи задачи, свързани най-вече с Плана за възстановяване и устойчивост.

проф. д-р Сашо Пенов

Предшественикът му Николай Денков благодари на всички, които вложиха душа, сърце, ум през тези месеци, за да направят заедно нещо полезно за България. "С част от вас сме се виждали много често, с други - по-рядко, но уверявам ви, в моето сърце вие ще останете опората, на която се крепи българското образование, и това мое усещане ще направя всичко възможно да го предам и на следващия министър, за да знае, че може да разчита на вас", каза още той.