Икономика

Нинова към Стоянов: На първо място сме по производство и то не от оръжията

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ninova Stoianov Корнелия Нинова предаде поста на наследника си в служебния кабинет Никола Стоянов. Снимка: БГНЕС

Темата с язовирите ще бъде основна задача на новото ръководство.

Това заяви бившият вече вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова при предаването на поста на наследника си в служебния кабинет Никола Стоянов, предаде БГНЕС.

„Предавам управлението на новия служебен министър с три добре свършени неща. Това са добрата политика, която водихме с работодателските организации, фирмите, които доведоха до европейското признание за България да бъдем поставени на първо място по промишлено и индустриално производство и то не от търговия с оръжия и ток, а от реална икономика”, заяви Нинова.
На второ място тя отбеляза свършената работа за оздравяване на държавната собственост.

 

Спряхме кранчетата на източване, спряхме рекета върху фирмите и в резултат оставаме държавните предприятия с платени на държавата 20 млн. лв. дивидент, с върнати кредити 19 254 000. лв. и с натрупани средства в сметките на предприятията в размер на 46 106 000 лв. Социалната политика също беше успешна, като средно заплатите в държавните институции са се увеличи с 12%.

Корнелия Нинова

Бившият министър на икономиката и индустрията, заяви че служебният министър трябва да работи по въпроса с язовирите.

„Оставам на новия министър доклад на една междуведомствена група от 10 човека, която събира цялата информация за работата по язовирите. Погрижете се да няма прелели язовири и да не изложите хората на опасност”, допълни Нинова.

По повод оръжията, производството на оръжия, търговия с оръжия, помощ за Украйна през трети страни, ще държа отговорност от служебното правителство, както беше изискана такава информация от мен, завърши Нинова.

Новият служебен министър Никола Стоянов прие поста със заявка, че подготовката за зимата е от първостепенна важност.

 

Първостепенна задача е да подготвим българската икономика за тежката зима. Тази цел ще бъде постигната в диалог с бизнеса, включително с участието на синдикалните организации. Ще разчитам на тяхната подкрепа и предложения какво да направим в рамките на това служебно правителство.

Никола Стоянов

Той даде заявка, че ще продължи политиката по контрол, която е развита от Корнелия Нинова. „Ще продължим в тази тежка инфлационна обстановка да направим всичко в правомощията на министерството на икономиката да намалим спекулата”, обяви още Стоянов.

Служебният министър на икономиката и индустрията допълни също така, че за подпомагането на българския бизнес основна цел ще бъде засилването на износа.

 

Очевидно правителството ще бъде реваншистко към БСП, ще се представят компромати към БСП. Както виждате, президентът има и специално отношение към мен, след като той назначава на моята длъжност, човек, който съм уволнила.

Корнелия Нинова

“Радев е трябвало да прояви повече въображение, можеше да назначи Александър Михайлов от “Кинтекс”, върху него поне има вече две дела, срещу Стоянов има само една проверка”, заяви още Нинова.

За един час президентът свърши нещо, което аз не можах за една година, отвори очите на българските социалисти - два пъти употреби БСП, за да стане президент и два пъти ги провали”, коментира още тя.

Докато беше министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова през юни тази година смени цялото ръководство на държавното оръжейно предприятие “ВМЗ-Сопот”, на който Никола Стоянов бе председател с мотива за лоши финансови резултати. Сега той поема длъжността служебен министър на икономиката и индустрията.