Свят

Хиляди в Тунис протестират срещу миграцията в страната

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В крайбрежния град Ел Амра в Тунис, африкански мигранти молят да бъдат пуснати, за да стигнат до Европа. А напрежението в страната расте заради начина, по който правителството се справя с настоящата криза.

Тук няма работа. Не е лесно да се намери нещо за ядене. Единственото, което искаме, е да ни пуснат и да си тръгнем. 

Дефао, мигрант от Мали

Този мигрант от Буркина Фасо търси безопасно преминаване и не иска да остава в Тунис.

В нашите страни има война и ние сме тук само за да преминем и да спасим семействата си. Не сме направили нищо лошо, искаме само да преминем. 

Зиле Иноза, мигрант от Буркина Фасо

Крайната спирка за много хора, които мечтаят за по-добър живот е Европа или някои големи градове в Тунис като Ел Амра и Джебениана. Органите на реда разшириха присъствието си в двата земеделски града, където около 83 000 тунизийци живеят сред нарастващия брой мигранти. Този уикенд стотици граждани излязоха по улиците на Джебениана с искане правителството да изгони мигрантите. Протестиращите твърдят, че страната им не е поела усилия да попречи на мигрантите да достигнат до ЕС.

Тунис сключи пакт за борба с миграцията с 27-те страни от блока, за да охранява по-добре морската си граница и да получи помощ от над 1 млрд. евро. Президентът Каис Саид зае твърда позиция срещу мигрантите, обвинявайки ги, че внасят насилие и престъпност в страната. Бреговата охрана на страната заяви, че тази година е предотвратила повече от 21 000 опита за преминаване по суша или море. През първите четири месеца на 2024 г. по-малко от 8000 души са пътували успешно с лодки от Тунис до Италия, което е три пъти по-малко в сравнение с 2023 г., по данни на агенцията на ООН за бежанците. Тунизийският офис на Международната организация по миграция заяви, че около 7000 мигранти живеят в близост до Джебениана и Ел Амра. Според жителите на двата града, броят им може да е много по-голям.