Европа

Граждани на Словакия са събрали четири млн. евро за украинската армия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В рамките на един месец гражданите на Словакия са успяли да съберат над четири милиона евро, за да предоставят оръжия на украинската армия. Инициативата "Боеприпаси за Украйна" стартира в средата на април, като за един месец броят на даренията достигна 67 000. Срещнахме се с една от основните организаторки, Лучия Щаселова, в Братислава. Тя ни разказа, че идеята е дошла от един фотожурналист и ръководител на "Отворено общество". Те са се свързали с нея и с други организатори, които са се присъединили към екипа. Причината за инициативата е проста - те не могат да се съгласят с политиката на правителството спрямо Украйна.

В някои интервюта нашето правителство се отнася иронично към инициативата ни, като казва, че тя е почти нищожна. Те са официалните ръководители на тази страна, така че ги уважаваме, но живеем в демокрация, така че приемаме, че правителството не желае да помогне на Киев, но хората, живеещи в Словакия, искат да направят обратното.

Лучия Щаселова - общински съветник в Братислава, организатор

В събирането на средства се включи и известният словашки журналист и писател Мартин Шимечка. Той подчертава, че даряването е чудесен начин цивилните граждани, които искат да направят нещо, да почувстват, че помагат наистина.

Хората са разстроени от това правителство и затова за тях това беше начин да запазят гласа си и да не се съгласят с правителството. Така можем да го покажем. По принцип, ако правителството е проукраинско, то не би имало смисъл да се събират пари от хората.

Мартин М. Шимечка - журналист, публицист

Словашкият външен министър Юрай Бланар заяви в края на март, че Словакия няма да изпрати оръжие на Украйна, защото "войната няма военно решение".  Според организаторите на инициативата обаче много словаци смятат, че проруската позиция на правителството е срамна, затова и толкова много от тях подкрепят инициативата.

Рита Коня, Euronews