Европа

След покушението: Задълбочава ли се пропастта между партиите в Словакия?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Нападението срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо може само да раздели още повече политическите партии и да задълбочи пропастите, предупреждават членове на по-малките партии и видни фигури от обществения живот.

Лучия Щаселова, общински съветник в Братислава, заяви, че е имало ясна причина, довела до инцидента.

Причината, поради която това се случи, е, че езикът на омразата в публичното пространство е наистина широко разпространено явление, а нашите лидери не правят нищо срещу него.

Лучия Щаселова, общински съветник в Братислава

Членът на опозиционната партия „Движение за Словакия“ Габор Грендел твърдо заяви, че в политиката няма място за насилие.

„И двете политически страни трябва да помислят какви стъпки да предприемат, за да успокоят напрежението, а не да го нагнетяват“, смята той.

От своя страна депутатът от партията Унгарски алианс посочи като пример декларацията на държавния глава в Братислава.

Жестът на отиващия си и на идващия държавен глава беше много важно показно на здравия разум, когато те ръка за ръка казаха посланието, че не трябва да разпалваме допълнително страстите.

Саболч Мозес, депутат от Унгарския алианс

Журналистът-публицист Мартин Симека обаче съвсем не е оптимист за бъдещето.

Страхувам се, че засега изглежда, че след няколко дни всички ще се успокоят, но не мисля, че това наистина ще се случи. Мисля, че няма да отнеме много време преди нещата отново да се влошат.

Мартин Симека, журналист

Експерти смятат, че гражданите не трябва да се разделят, тъй като пред страната тепърва предстоят много ключови външнополитически моменти, сред които и европейските избори след по-малко от месец.