Общество

Бивш шеф на НСО: Стрелбата срещу премиер е пробив в системата на охрана в центъра на Европа

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

В закона за НСО е записано, че премиерът има право да бъде охраняван до 4 години, след като вече не е министър-председател. Никъде не е записано, че никой освен охраняваното лице не трябва да се качва в колата. Аз не мога да говоря от името на шофьорите. Ние, когато сме били изпълнители и сме работили тази работа, винаги сме изпълнявали така своите действия, за да може да бъде максимално близко до закона и по никакъв начин да не застрашаваме живота и здравето на другите.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime ген. Тодор Коджейков във връзка със злощастната катастрофа с една жертва край Варна, в която участва автомобил на НСО, в който е пътувал и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Ген. Коджейков коментира и нападението срещу премиера на Словакия Роберт Фицо:

„Факт е, че има пробив в системата на охрана. Стреляно е по министър-председател в центъра на Европа. Видимо настъпват действия, които не са в унисон с правилното изпълнение на охранителните задължения“, посочи бившият шеф на НСО.

„Ние като странични наблюдатели, от това, което сме видели, може да кажем, че да – действително има проблеми с реакцията на охраната, с мерките, които взимат след покушението, с евакуацията“, подчерта той.

По думите на ген. Коджейков обаче няма как да се проверява всеки гражданин, който се движи по улиците, а нападателят на словашкия премиер на външен вид е изглеждал като най-обикновен средностатистически гражданин.

 

Целия разговор вижте във видеото.