Общество

Калин Стоянов: Военна прокуратура е образувала досъдебно производство по случая с катастрофата с кола на НСО (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Военна прокуратура е образувала досъдебно производство по случая с катастрофата с кола на НСО. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Тепърва с авто-техническа експертиза ще бъде изяснена скоростта, с която се е движил кортежът на Кирил Петков. „Четири години след като е бил министър-председател, той има право да бъде охраняван от НСО”, обясни Стоянов.

Състоянието на пострадалата жена се стабилизира 

Лекарите във варненската болница "Св.Анна" са успели да стабилизират 58-годишната жена, която пострада тежко при вчерашната катастрафа край Аксаково, предаде БНР. Пациентката е на командно дишане, но има оптимистична прогноза, каза д-р Валентин Власаков, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Мъжът, който е шофирал лекия автомобил с варненска регистрация, в който е била и пострадалата жена, загина при катастрофата. В колата на Националната служба за охрана е бил съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, който е отивал на среща с избиратели във Варна. По-късно стана ясно, че след случилото се Петков спира предизборната си кампания.

Предстои автотехническа експертиза, която ще установи скоростта, с която са се движили двата автомобила при катастрофата край Аксаково. Ограничението на скоростта в участъка е 60 километра в час. От НСО твърдят, че тяхната кола е била на пътя с предимство и че загиналият шофьор на другия автомобил го е отнел.

Следствените действия и огледи на местопроизшествието продължават и днес, като по случая ще бъдат разпитани нови свидетели. 

НСО: Оказваме съдействие на компетентните органи по воденото следствие

 

Katastrofa Kiril Petkov BGNES Снимка: BGNES

Във връзка с трагичния инцидент на 16 май 2024 г. с участие на специализиран автомобил на Националната служба за охрана, държавната охранителна служба заявява, че оказва всеобхватно съдействие на компетентните органи по воденото следствие.

Националната служба за охрана призовава към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези по адрес на участниците в тежкия пътен инцидент, докато компетентните институции не приключат работата си.

Убедени сме, че професионалните действия на разследващите и назначените експертизи ще покажат обективната истина.

Ръководството и съставът на Националната служба за охрана поднасят дълбоки съболезнования на семейството и близките на загиналия при катастрофата водач и изразяват искрена надежда за успешно и скорошно възстановяване на неговата съпруга, посочват още от НСО.