Политика

Петко Георгиев, журналист: Президентът дава заявка за далеч по-големи амбиции

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Речите на президента и на министър-председателя, който сега встъпи в длъжност, са класика в жанра на клишетата. Клише след клише, с някакви заявки вътре, които човек трябва да се опитва да прочете между редовете. Срещу тях, реч на Кирил Петков на обикновен, разбираем език, конкретна, ясна, разбира се пълна с предизборни политически послания – просто такъв е моментът. Това са хора от различни светове.

Но да се върнем към заявката на президента (и в някаква по-малка степен на министър-председателя). Той възлага на служебното правителство законодателна програма – трябвало да подготвят законопроекти по Плана за възстановяване и развитие. Това е заявка за далеч по-големи амбиции, отколкото е мястото и е редно за едно служебно правителство.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Петко Георгиев по повод „смяната на караула“ в Министерски съвет.

 

Ето какво още каза той:

 

Следващата голяма заявка е „как всички да се обединим, как да забравим партиите, как да забравим различията“. Един вид в следващото Народно събрание ще дойде едно мнозинство, на което ще бъдат предадени направените от служебното правителство законопроекти, то ще ги приеме, ще се прегърнем и ще управляваме заедно – нещо, което няма да стане. Това е просто заявка за разбиване на политическата система., каквато е ролята на Радев от доста време насам. Това е откритата заявка, че на това правителство се поставят и такива задачи, които са далеч извън прерогативите на служебното правителство, включително законодателна инициатива, каквато то по дефиниция не може да има.

 

Разочарован съм от качеството на речта на министър-председателя. Половината от времето ни занимава със своите чувства и размисли.

 

Правителството е правителство, пълноценно, както са всички останали, с изключение на това, че не може да има законодателна инициатива, по простата причина, че няма парламент. Но една, дори минимална, корекция на външнополитическия курс на България и отношението ѝ и към „Газпром“ и към Русия, би било грубо нарушаване на обществения консенсус по тази тема. А на „Газпром“ още в мирно време му се казваше „въоръженото крило на руското Външно министерство.

 

Първата прагматична стъпка на това правителство би била да се направи така, че договорените 7 танкера с газ да достигнат до България.

 

Цялото интервю вижте във видеото.