Спорт

Формула 1: Обиколката, която открадна вниманието от кръга на Имола

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Senna 6 Youtube

Появата на болида на Аертон Сена- Marlboro McLaren MP4/8 на италианската писта Имола създаде истинска суматоха за феновете на Краля на моторните спортове - Формула 1.

Освен посветената на Сена и Раценбергер обиколка на пагубното за тях трасе от пилотите, която шампионът Себастиан Фетел организира ден по-рано, преди самото състезание, той изкара за няколко обиколки болида на Сена от сезон 93', който пилотът завърша на втора позиция с 5 победи.

Това е машна от атмосферната ера на шампионата с 3.5-литров V8 двигател Ford Cosworth с мощност от 710 конски сили при над 13 хиляди оборота в минута, отново в типичния за отбора бялочервен дизайн на цигарения производител Малборо.

Няколкото обиколки със сигурност наелектризираха публиката до краен предел точно 30 години, след като един от най-ярките шампиони и един от новаците загубват живота си за един уикенд в началото на май месец, а на старт финала Фетел бе посрещнат от племенниците на Аертон - Бианка и Лали Сена и мениджъра му Армандо Ботело, който не можа да сдържи емоциите си.

По време на последната обиколка, Фетел развяваше и флаговете на двете родни държави на Роланд и Аертон - Австрия и Бразилия, като двата флага присъстваха и на специално създадената каска, разделени от германския флаг - родината на четирикратния шампион Фетел.

Линк към цялото събитие: