Общество

Ангажиментът ни е до края на мандата да има поне един работещ лифт към Витоша, заяви кметът на София (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Terziev Bgnes

На фона на информациите, че Симеоновският лифт окончателно спира да работи, кметът на София Васил Терзиев обяви, че "нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия мандат да има поне един работещ лифт".

"Надяваме се да има доста по-всеобхватно решение, а не само един, за да може планината да бъде достъпна. За това работим", посочи той на брифинг във връзка с неработещите лифтове до Витоша и възможните решения, предаде БТА.

По думите на Терзиев няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 г.

"Чухме доста измислици на темата с Витоша и от ГЕРБ да пробват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили на някой друг и да се налага да говорим как за шест месеца не сме успели да направим неща, за които те са имали 35 шестмесечия – от времето, когато са продали лифтовете с един безумен договор, който не ни защитава интересите по никакъв начин", допълни той.

"Санкция на "Витоша ски"?

По-рано днес от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община и заявиха, че има бездействие от страна на кмета на София по въпроса със Симеоновски лифт.

Със спирането на Симеоновски лифт собственикът на лифтовете „Витоша ски“ нарушава приватизационния договор. Това е напълно нова ситуация, която задължава Столична община да наложи предвидената по договор неустойката
в размер на 8,3 млн. лв. Веднага след налагане на санкцията следващата стъпка, която трябва да се предприеме е разваляне на приватизационния договор и връщане на лифтовите съоръжения на общината. Това обявиха общинските съветници от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, Прошко Прошков, Антон Хекимян и Мирослав Боршош.

„Още в понеделник свиквам извънредно заседание на Надзорния съвет на Столичната общинска агенция по приватизация. Внасяме доклад за налагане на санкцията от 8,3 млн. лв. на „Витоша ски“ и предприемане на действия по разваляне на договора“, заяви Прошко Прошков.

„Обоснованите ни опасения са, че групата на „Промяната“ в София защитават интересите на приватизатора. Нищо друго не може да обясни напълно невярното твърдение на председателя на общинския съвет Цветомир
Петров, че срокът за следприватизационен контрол е изтекъл. Това е лъжа. Срокът е 25 години, а именно до 2032 г.“, заяви от своя страна Георгиев.

Той припомни, че решението за приватизацията на лифтовете на Витоша е взето на 26 юли 2007 г. от Столичния общински съвет.