Общество

Симеоновският лифт отива в историята: Съоръжението окончателно спира работа

От Euronews България Euronews България
Simeonovski Lift FB Снимка: Facebook

Симеоновският кабинков лифт на Витоша спира окончателно и повече няма да бъде ремонтиран. Това обяви на своята фейсбук страницата лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев. Така последният работещ лифт от София до високите части на Витоша отива в историята. Преди това същата съдба сполетя и Княжевския и Драгалевския лифт.

За затварянето на построения през 1983 г. Симеоновски лифт е съобщила италианската фирма „ТехноАлпин“, която притежава българския собственик на съоръжението „Витоша ски“. Въжената линия до хижа „Алеко“ е повредена от края на октомври миналата годината. По думите на ръководството на лифта се е налагало съоръжението да спре работа заради повреда в един от двигателите, чиято поправка отнемала доста време заради сериозната амортизация през годините.

През януари изпълнителният директор на „Витоша ски“ Ян Калчев заяви пред БНР, че ремонтът на двигателя е пред финал, като предстои да бъде монтиран отново. Той обаче предупреди, че следвал дълъг период на синхронизиране с другия мотор на лифта.

Причината, посочена от мениджмънта, за окончателното затваряне на лифта, е липсата на резервни части.
Симеоновският лифт работи от началото на 1980-те години. Съоръжението беше общинска собственост до 2007 г., когато тогавашният кмет на столицата Бойко Борисов го продаде заедно с останалите въжени линии на Витоша – Драгалевския и Княжевския, на компанията „Витоша ски“. Сега нито един от трите не работи и достъпът до планината е само с автобуси и автомобили, посочва Бонев.