Европа

Премиерът на Хърватия включи крайнодясна партия в новия кабинет

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Парламентът на Хърватия одобри новото правителство на страната, което бележи завой надясно в още една страна от Европейския съюз преди изборите за ЕП следващия месец.Въпреки че се доминира от консервативната партия Хърватска демократична общност, правителството включва и крайнодясното движение „Отечество“.79 депутати подкрепиха кабинета на премиера Андрей Пленкович, който започна третия си мандат на поста, 61 гласуваха „против“. Слабото мнозинство с националистическа формация може да постави началото на политическа нестабилност, прогнозират някои анализатори.

Въпреки това Пленкович е убеден, че мнозинството хървати е разпознало неговите политики, насочени към растеж и модернизация.

 

Гражданите разпознаха нашите усилия и ангажимента ни по време на управлението на кризи, намерението ни да намерим решение на всеки проблем. Гражданите не се довериха на тези, които търсят проблеми във всяко решение. Искаме успешна, процъфтяваща, справедлива и устойчива Хърватия. Това са нашите основни послания и основата на политиките, които ще прилагаме. Нашата визия за успешна Хърватия се основава на отговорни фискални политики, здрава макроикономическа основа, силен и здравословен икономически растеж, благоприятна пазарна среда, качествено образование, значителни инвестиции в науката и иновациите.

Андрей Пленкович – премиер на Хърватия

На изборите през април дясноцентристката партия "Хърватска демократична общност" (ХДО) спечели 61 места в парламента, а "Отечество" – 14.

За пръв път от години хърватското правителство няма да включва партия, представляваща етническото сръбско малцинство, след като "Отечество" възрази срещу участието на такава в управлението. Това предизвика опасения, че трудно извоюваното етническо равновесие в Хървaтия след Сръбско-хърватската война (1991-1995) може да бъде нарушено, отбелязва Асошиейтед прес.

Икономиката на Хърватия беше сред най-слабите в ЕС, когато страната се присъедини към блока през 2013 г, но оттогава успя да отбележи растеж, а в началото на миналата година се присъедини към еврозоната.