Общество

Александър Николов: През годините сектор „Енергетика“ често се използваше за политически подаръци

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Винаги има шанс България да получи обезщетението в размер на над 400 млн. Евро, които иска от „Газпром“, но в подобни случаи най-важни са детайлите. Обосновката на тази сума и на тази претенция е нещо, което трябва да бъде изследвано много подробно преди да се правят подобни изказвания. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият министър на енергетиката Александър Николов.

По моя оценка има драстични разлики в това, за което България трябва да претендира и това, което се съобщава сега. Има публични данни, в които може да се видят обемите, които България получава, както представлява договорът, от колко време не се изпълнява, какви са щетите на база цени само от недоставяне, какви са пропуснатите ползи.

Александър Николов, бивш министър на енергетиката

Според Николов е странно това, че едни цифри просто се поставят в публичното пространство, защото има твърде много въпросителни. През годините сектор „Енергетика“ много често се използваше за политически подаръци, отбеляза още той.

Според енергийния експерт Димитър Куюмджиев страната ни трябва да предяви претенции за нарушената клауза на договора.

Това, което е нашето главно основание, че независимо от указа, издаден от руския президент Путин, ние имаме договор, подписан от двете страни и там ясно е казана с каква валута ще заплащаме газта. Това, че ние сме отказали да плащаме в рубли – в договора не е упоменато такова условие, така че имаме право да претендираме.

Димитър Куюмджиев, енергиен експерт

Според Куюмджиев дали това нарушение на условията е достатъчно за да може страната ни да осъди „Газпром“, предстои да стане ясно.

Целия разговор вижте във видеото.