Икономика

Любомир Дацов: Бюджетният дефицит тази година ще бъде много над 3%

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Официално беше съобщено, че бюджетът е на излишък от 400 милиона през първото тримесечие, а всъщност е с дефицит от 800 милиона.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime финансовият експерт Любомир Дацов, който е и член на Фискалния съвет.

„Всъщност Министерството на финансите направи един фискален трик. Върнаха онези пари, които преди Нова година трансферираха към общините, към някаква сметка, в която временно да стоят, за да ги пишат разход. И след това през февруари месец ги върнаха обратно в бюджет. Тоест, представете си разходи, които са с обратен знак, в размер на 1.2 милиарда. И това изкривява абсолютно цялата бюджетна статистика“, смята Дацов.

Просто не е вярно, че бюджетът има излишък.

Любомир Дацов, финансов експерт

„Спрямо миналата година, данъчните постъпления са се увеличили само с 1.8%“, посочи Дацов.

„Много по-голям дефицит ще имаме от тези 3%, към които се стремим. Докато разходите, например, за заплати и пенсии, растат с между 18 и 20% спрямо същия период на миналата година. Ако погледнете цифрите, може да видите и да изчислите, че при равни други условия, между 3 и 4 милиарда и 200 милиона поне, ще липсват от данъчните приходите за тази година, спрямо това, което беше прието в парламента и е заложено в консолидираната програма“, смята финансистът.

 

Целия разговор вижте във видеото.