Политика

До края на май всички земеделци ще получат „украинската помощ“, обеща зам.-министър

От Euronews България Euronews България
Kapitanov Zemedelie BGNES Иван Капитанов, зам.-министър на земеделието и храните. Снимка: БГНЕС, архив.

Продължава изплащането на т. нар. украинска помощ на земеделските производители. Очаква се до края на май средствата да стигнат до всички стопани. Това съобщи зам.- министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, цитиран от БНР.

Изплащането помощта е в ход от 9 май и към момента чрез държавен фонд "Земеделие" средствата се предоставят на производителите, уточни той.

"Основната част от помощта е вече предоставена на нашите земеделски производители, но има и такива заявления, по които текат административни проверки и не са изплатени, но ще се опитаме в максимално кратък порядък да бъдат финализирани и да бъдат подпомогнати земеделците", каза зам.-министърт.

Като компенсация за загубите на земеделците, заради войната в Украйна от държавния бюджет бяха осигурени 295 млн. лева. за първите шест месеца на настоящата година.

"По отношение втория етап Европейската комисия към настоящият момент удължи временната рамка за прилагане до края на 2024 година, но по този въпрос предстои да бъдат водени разговори, по отношение осигуряването на тези средства, с които да бъдат подпомагани земеделските производители", уточни Капитанов.