Европа

Напрежение в РСМ: Остри реакции след встъпването на Гордана Силяновска-Давкова

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност, след като положи клетва пред парламента в Скопие. По време на клетвата си обаче вместо Северна Македония тя каза само Македония.

В предизборната си кампания Силяновска неколкократно заяви, че няма да използва "Северна" в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г. Отказът ѝ при полагане на клетвата да изрече конституционното име на държавата предизвика реакцията на посланика на Гърция в страната, която напусна залата, а от Демократичният съюз за интеграция обявиха, че още с първите си думи Силяновска е нарушила конституцията и е предизвикала криза с Гърция. A председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предупреждение към Северна Македония, че трябва да се придържа към сключените международни споразумения В първото си изявление като президент тя заяви, че не е вярвала, че изборът ѝ ще стане факт. Тя добави, че върховенството на закона е това, което може на направи тази страната европейска.

Всички вие ще се гордеете с Македония, така както аз се гордея с моя народ. Мисля, че така ще помогнем на страната да се европеизира и дори да задминем балканските проблеми. Никога досега не ни е трябвало единство толкова много.

Гордана Силяновска - Давкова - президент на Република Северна Македония

По-късно на официална церемония в президентската резиденция Вила Водно в Скопие досегашният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски предаде длъжността на Силяновска-Давкова. Двамата изслушаха химна на страната в двора на резиденцията, след което се отправиха към резиденцията, където проведоха и среща на четири очи.