Европа

Русия може да забрани на граждани на "неприятелски държави" да осиновяват руски деца

От Euronews България Euronews България
Moscow G96e4d1f61 1280 Снимка: AP

Руските депутати внесоха в понеделник в долната камара на парламента на страната законопроект, забраняващ осиновяването на руски деца от граждани на "неприятелски страни", предаде Ройтерс.

„Изпращането на децата ни да бъдат отглеждани в „неприятелски страни“ е удар върху бъдещето на нацията“, пишат авторите на законопроекта.

Списъкът на Русия с неприятелски държави беше разширен, след като много държави наложиха санкции в отговор на разполагането на руски войски в Украйна през февруари. В момента списъкът включва САЩ, Обединеното кралство, всички страни-членки на Европейския съюз, както и Япония и Южна Корея.

Законопроектът позволява забраните за осиновяване да бъдат отменени в бъдеще, ако дадена страна спре да извършва "неприятелски действия" срещу Русия.

Преди това Русия забрани осиновяванията от американски граждани съгласно противоречив закон от 2012 г., кръстен на руско дете (Дима Яковлев), което почина от невниманието на осиновилите го американци само три месеца, след като бива отведено в САЩ.