Свят

Геймър от Канбера помага на невротици да преодолеят изолацията си

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Много от младежите, които играят в тази стая, имат дълга история на самота и изолация. Някои са играли часове наред на компютъра. Уил Голдинг от Канбера също страда от неврологично заболяване, синдром 47 X-Y-Y, подобен на аутизма. Недоволен е от качеството на социалните услуги за хората с увреждания. Затова решава да предприеме нещо.

Започвате да губите много от комуникативните си умения, особено когато говорите с някого зад екрана.

Уил Голдинг – основател на „Запалени играчи“

Много от социалните работници били неподготвени да се справят с невротични, свръхвъзбудими индивиди.

Неквалифицирани, много млади, не знаеха много за аутизма или проблемите с психичното здраве. Не разбираха как работи Националната осигурителна система за инвалидност.

Клеър Голдинг – майка на Уил Голдинг

За Уил прекарването на много часове в игри е изострило неговата социална тревожност. Затова иска да помогне на други като него да се справят по-добре.

От старта на „Запалени геймъри“ социалните умения на всички членове са се подобрили значително. Защото играят заедно в една стая.

Всички момчета могат да разберат, ако някой е разочарован, тъжен или щастлив, защото виждат изражението на лицето му. Има дълбока емоционална връзка, която свързва всички в една общност.

Уил Голдинг – основател на „Запалени играчи“

Игрите и времето заедно допринасят за повишаване на самочувствието на младежите. Те се чувстват в уютна среда, сред свои братя по съдба.

Пренасят това чувство и на други места – местната кръчма, например. Превръщат се в пълноценни, социално значими личности.