Свят

Напрежение: Китай с предупреждение към САЩ заради визита в Тайван

От Euronews България Euronews България

Китай предупреди Съединените щати, че ще има сериозни последици, ако председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси направи необявено посещение в Тайван.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Джао Лъдзиен каза днес на пресконференция в Пекин, че подобно посещение би било "крещяща намеса във вътрешните работи на Китай" и ще доведе до "много сериозна ситуация и последствия".

По повод евентуално посещение на Пелоси в Тайван той добави, че китайската страна е напълно подготвена за всякакво възможно развитие на ситуацията.

Бихме искали още веднъж да предупредим САЩ, че сме напълно подготвени и чакаме. Народната освободителна армия никога няма да стои безучастно. Ако председателят на Камарата на представителите Пелоси настоява да посети Тайван, Китай ще предприеме решителни и остри мерки, за да защити своя суверенитет и териториална цялост. Що се отнася до това какви точно мерки ще предприемем, нека изчакаме и да видим дали тя ще се осмели да осъществи посещението.

Джао Лъдзиен, говорител на Външното министерство на Китай

Пелоси пристигна днес в Сингапур, първата спирка от азиатската ѝ обиколка. Тя ще посети още Малайзия, Япония и Южна Корея. Тайван не е в списъка на програма ѝ, но китайски държавни медии изразиха притеснения, че Пелоси може да пренебрегне предупрежденията на Пекин и все пак да посети Тайван. 

Властите на Китай смятат Тайван за китайска територия и не приемат официални контакти между свои дипломатически партньори и правителството в Тайпе.

Руската инвазия в Украйна засили опасенията, че Китай може да анексира демократичната островна република със сила, отбелязва ДПА. Напрежението около Тайван не е било толкова високо от 90-те години на миналия век./БТА