Политика

Анализатори: Големият въпрос е дали до урните ще отидат примирените или ядосаните гласоподаватели

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Свикнахме на избори, България сякаш вече е световен шампион по избори за много кратък срок. Това са шестите ни избори и пети поред предсрочни такива в рамките на само три години. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ политологът Иво Инджов.

По думите му така се нареждаме до Израел, които също имат шест предсрочни парламентарни избора, но в рамките на около четири години.

При този засилен изборен цикъл няма как да има голям ентусиазъм, не може да се очаква висока избирателна активност, според мен тя може да падне дори под 2,5 млн. души, които да отидат до урните. Уморени са избирателите, но са уморени и политиците, надали имат и толкова ресурс за участие в кампаниите.

Иво Инджов, политилог

„Въпреки това вече се говори усилено за нови избори на есен, защото конфигурацията на силите ще бъде такава, че може да се стигне до невъзможност за съставяне на правителство с оглед на червените линии, които вече са поставени. От друга страна не трябва да отричаме изборите, те са основен инструмент на демокрацията“, коментира още Иво Инджов.

Той обясни, че има очаквания за силни политически нападки и черен пиар, но в същото време няма да има качествен диалог и сблъсък на идеи.

 Социологът Кольо Колев посочи, че националните теми в кампанията отсъстват, както и европейските.

В публичното пространство се размятат общи приказки за евроатлантизъм, но без да се дискутира основният въпрос, който се поставя на тези евроизбори – каква Европа искаме? Има все повече различни виждания за това накъде трябва да върви Европа, но разбира се това отсъства в България. Отсъства и идеята за какво политиците ни искат властта.

Кольо Колев, социолог

По думите на Кольо Колев все по-вилно се чуват думи, че изборите и резултатите от тях са предначертани и така у хората се внася усещането, че няма смисъл да се ходи на избори. „Големият въпрос е дали през урните ще отидат примирените избиратели – тогава ще имаме много ниска избирателна активност. Ако отидат обаче ядосаните – това може да обърне целия изборен резултат“, каза още Колев.

Целия разговор вижте във видеото.