Европа

Битка за всяка педя земя: Украински бойци удържат руската офанзива на източния фронт

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Новоразгърната бригада от ВСУ е заела позиции край Покровск на източния фронт в Украйна, за да помогне за спирането на руското „пълзящо“ настъпление.

С предвоенно население от около 60 000 души градът доскоро се намираше на два часа път с кола от фронтовата линия. Сега е на по-малко от половината.

Руските войски оказват силен и постоянен натиск в отделни точки в Източна Украйна в опит да навлязат по-навътре в Донецка област, която частично са окупирали.

Украинските войници отстъпват организирано, като на всяка местност с тактическо значение изграждат отбранителни линии. Директният сблъсък с врага е ежедневие. Президентът Володимир Зеленски призна, че въоръжените сили се намират в „трудна ситуация“ на изток, тъй като отстъпват по численост, бронирана техника и боеприпаси.

 

Те непрекъснато се опитват да пробият нашите линии, като изпращат напред „пушечно месо“ – пехотинци, които опитват да минат отнякъде, да пропълзят към нас, да заемат временни позиции – за минута-две. Но тогава ние откриваме огън и опитваме да им нанесем максимални щети, докато се приближават към нашите позиции. Когато се открият, стреляме с леко стрелково оръжие.

"Пророк" – началник-щаб на 13-а щурмова бригада от ВСУ 

Според украинското разузнаване, целта на руснаците е да превземат малкия град Очеретине и да достигнат главния път Покровск-Константиновка, като прекъснат ключова комуникационна и снабдителна линия на Украйна.

Очеретине се намира на северозапад от Авдеевка, чието превземане позволи на руските сили да навлязат по-дълбоко в Донецка област. Те са ускорили настъпателните си действия близо до Очеретине, извършвайки 45 наземни атаки за 24 часа, съобщи Генералният щаб на Украйна.

Министерството на отбраната на Великобритания разполага с данни, че руските атаки в източна Украйна са се увеличил със 17% от март до април.

Въпреки тези усилия обаче, силите на Кремъл са постигнали незначителни успехи и са претърпели тежки загуби, се казва в сводката на британското ведомство.