Европа

Руски удар уби собственика на една от най-големите зърнени компании в Украйна

От Euronews България Euronews България

Руските сили засилват атаките си в Донецка област. Украинските служби се борят с пожари след продължителни руски ракетни удари в черноморския пристанищен град Mиколаев.

Властите в Киев разпространиха кадри, за които твърдят, че показват една от няколкото сгради, разрушени при нападението.

Собственикът на една от най-големите украински компании за зърно и съпругата му загинаха, след като къщата им беше ударена.

Руският удар отне живота на Олексий Вадатурски и съпругата му Раиса, основателят на една от най-големите украински земеделски компании „Нибулон“ и герой на Украйна. Моите искрени съболезнования към техните роднини и приятели. Хора като тях, компании и нашият украински юг гарантира продоволствената сигурност на света.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От руското министерство на отбраната заявиха, че са ликвидирали цитирам "до 100 националисти и 25 единици военна техника" в Херсонска и Николаевска области през последните 24 часа.

Бахмут, който е един от малкото останали градове под украински контрол на фронта в Донецк, сега е в центъра на руската офанзива в източната част на страната.

Украинските власти съобщиха, че е започнала масова евакуация от региона - на повече от 250 000 души, сред тях и 50 000 деца.