България

Емилиян Гебрев за Euronews Bulgaria: Това е удар срещу националната сигурност

От Euronews България Euronews България

Пожарът, който вчера избухна в складовете за боеприпаси край Карнобат, е потушен напълно, но пътят все още е отцепен. не се допуска никой в складовете, защото се изчаква да мине срокът от 72 часа преди да бъдат допуснати разследващите. Едва тогава ще се търсят причините за възникването на огъня.

Една от версиите е за умишлен палеж. Точно преди 10 години – 5 юни 2012 година, взрив в складова база за утилизация на боеприпаси на Петолъчката взе жертви, имаше и десетки ранени. Според властите обаче опасност за населението на Карнобат няма.

Собственикът на складовете Емилиян Гебрев коментира за Euronews България, че сега предстои най-трудната и опасна част - разчистването на опожарените складове. 

Гебрев е категоричен, че огънят не може да избухне от само себе си и не е възможно да е предизвикан от негови служители. Според него има външна намеса. 

Имало е нарушение на охранителната система. Сирените са сработили, системата е сработила, те са тръгнали да проверяват какво се случва. Слава Богу, че складът не се е взривил малко по-късно“, посочи Гебрев.

По думите му взривовете са удар срещу самата държава и националната сигурност на страната.

„Към настоящия момент не мога да кажа на 300% – да, това е външна намеса, но това е информацията, която е събрана до момента и получена от охранителите на място, потвърдена от няколко канала“, каза още Гебрев.