Европа

Садик Хан спечели трети мандат като кмет на Лондон

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Садик Хан си осигури рекорден трети мандат като кмет на Лондон на избори, които донесоха разочарование за управляващите консерватори в Обединеното кралство.

Хан спечели малко над 1 милион гласа или близо 44% от гласовете, с 11 пункта повече от съперника си Сюзън Хол от Консервативната партия. Победата в столицата заедно с тази в графство Уест Мидландс дават увереност на лейбъристите, че могат да победят на общите избори и да вземат властта.

 

През последните 8 години Лондон плуваше срещу течението на правителството на торите. Сега с готовността на Лейбъристката партия да управлява, време е Риши Сунак да даде избор на обществото. Общи избори ще проправят път към смяна на посоката, но и за превръщане на смелите действия, които лондончани искат, в реалност.

Садик Хан – кмет на Лондон 

Садик Хан, който наследи на кметския пост в Лондон Борис Джонсън през 2016 г, е доста противоречива фигура, има както много поддръжници, така и голям брой критици. Последните го обвиняват, че не се е справил с престъпността в големия град и е ограничил движението на автомобили в центъра.

В централния район Уест Мидландс кандидатът на лейбъристите Ричард Паркър спечели само с 1508 гласа повече срещу консерватора Анди Стрийт.

На хората в цялата страна им омръзна хаосът и упадъкът на консерваторите. Те гласуваха за промяна с лейбъристите. Нашият фантастичен нов кмет Ричард Паркър е готов да даде ново начало за Уест Мидландс“, коментира лидерът на партията Киър Стармър.

Британският премиер Риши Сунак защити политиката си и призова съпартийците си да продължат да го подкрепят въпреки тежките изборни загуби. Макар в партията да се чуват гласове на недоволство, Сунак изглежда твърдо убеден, че управлението му е правилният път, по който Великобритания трябва да върви.