Свят

Президентът на Китай започва ключова обиколка в Европа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Китай тръгва на обиколка в Европа в не толкова благоприятен момент за отношенията му с ЕС. Какви са стратегическите и икономическите акценти на визитите на Си Дзинпин? След първа спирка във Франция той ще пътува до Сърбия и Унгария, две страни, смятани за близки до Москва и Пекин. Определят ги като врата към „новите пътища на коприната“ на Китай.

 

С тези две визити Си Дзинпин демонстрира, че работи активно за установяване на авторитарна ос в международната политика.

Райнхард Бютикофер – член на Зелени/ЕСА 

Друг ключов момент от обиколката на китайския лидер е войната в Украйна.

Френският президент Макрон ще опита да насърчи Китай да "използва влиянието, което има върху Москва", за да "допринесе за разрешаването на конфликта". Макрон иска да попречи на Пекин да доставя оръжия на Москва. Китайската република досега не е осъдила руската инвазия.

А засиленият стокообмен между Русия и Китай през 2023 г. смекчи ефекта на санкциите, наложени на Москва от Запада.

Основното безпокойство е подкрепата, която може да бъде предоставена на Китай по отношение на технологиите с двойно презназначение. Това може да допринесе за обновяването на цялото военно оборудване на Русия.

Елвира Фабри – старши изследовател в институт „Жак Делор“

Очаква се интензивен дебат за търговската политика. Балансът между ЕС и Китай достигна своя връх през 2022 г.

 

Опасенията на Европа до голяма степен се концентрират върху дисбаланса в сектора на зелените технологии. Проблемът се състои, че сегашният свръхкапацитет на китайското производство – на стоки и зелени технологии – не се компенсира от потреблението, и това излага европейската промишленост на много по-силна конкуренция, по един по-агресивен начин.

Елвира Фабри – старши изследовател в институт „Жак Делор“

Европейската комисия е предприела разследване на китайските субсидии за електрически автомобили и соларни панели, подозирайки нарушаване на правилата на свободната конкуренция.