Европа

Поредна нощ на протести - грузинците искат оттегляне на т.нар. „руски закон“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди грузинци се включиха в поредната нощ на протести срещу т.нар. „руски закон“, насочен срещу организации, получаващи финансиране от чужбина.

Демонстрациите продължават от момента, в който управляващата партия „Грузинска мечта“ внесе законопроекта за чуждестранните агенти в парламента.

Депутатите го одобриха на второ четене в сряда. В текста има изискване всички медии и нестопански организации да се регистрират като „защитаващи интересите на чужди сили“, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

 

Човек може да усети настроението тук. Те не могат да откажат хората, когато изборът е между авторитаризъм и демокрация, между свобода на словото и робство.

Серги Гигани – демонстрант

Моментът на внасянето на законопроекта преди изборите повдига въпроси: защо сега, а не след изборите, при положение, че всички искаме свободни и честни избори. Това води до съмнения, като се има предвид как действат подобни закони в Русия.

Нанка Калатозишвили – актриса

На трето четене законопроектът трябва да бъде гласуван в средата на май. Миналата година управляващите оттеглиха подобно законодателство за чуждестранните агенти след масови протести.

ЕС и САЩ призоваха Грузия да се откаже от законопроекта, тъй като рискува да навреди на шансовете си да стане част от Съюза.