Европа

Първият кораб, превозващ зърно от Украйна, се очаква да потегли днес

От Euronews България Euronews България

Има голяма вероятност първият кораб, превозващ зърно, да потегли от украинско пристанище в понеделник, съобщи говорител на турския президент Реджеп Ердоган. Ибрахим Калън посочи, че съвместният координационен център в Истанбул завършва работата си по експортните маршрути много скоро.

Турция е в постоянен контакт с Украйна. Говорим и с руснаците. Корабите са готови да напуснат пристанището на Одеса, съобщава турската страна. Все още има подробности за координатите на корабите и процедурите, които трябва да бъдат уточнени, докато са в международни и турски води, каза президентският говорител.

Първият конвой от 16 товарни кораба със зърно от Украйна ще достигне териториалните води на Турция на 3 август. Конвоят ще бъде придружен от безпилотни летателни апарати.

По инициатива на Анкара първият превоз на зърно от Украйна ще се отправи към бреговете на Сомалия.

Споразумението беше подписано, а координационният център вече работи. Сега работата продължава в техническо отношение. Нашето желание е този износ да се осъществи без прекъсване и без никакви проблеми. Като приоритет, зърното и пшеницата да достигнат до страните, които спешно се нуждаят от тях. Торовете също са много важни за селското стопанство.  

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция

Въпросът за транспорта на зърното е бил обсъден в телефонен разговор на турския министър на отбраната Хулуси Акар с украинския му колега Олексий Резников и с министъра на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Русия и Украйна са големи доставчици на пшеница в световен план и споразумението, което подписаха с посредничеството на ООН в Истанбул миналата седмица, цели да облекчи продоволствената криза и да намали глобалните цени на зърното, които нараснаха след руската инвазия.

Така ще заработят три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не може да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че зърнената реколта в страната тази година може да бъде наполовина по-малка от обичайното заради руската инвазия. "Нашата главна цел е да не допуснем да се стигне до световна продоволствена криза. Въпреки всичко се намират някои алтернативни начини за износ на жито", заяви той.