Политика

Политически престрелки: ГЕРБ с обвинения и предложения към "Продължаваме промяната"

От Euronews България Euronews България

Гореща неделя преди началото на ключова седмица за политиците в България.

От ГЕРБ отправиха поредни критики към правителството в оставка заради доставките на природен газ, но и подадоха ръка за следизборна коалиция с "Продължаваме промяната".

Лидерът на партията Бойко Борисов обяви шест приоритета, по които партията му ще търси подкрепа в следващия парламент.

Бившият премиер и съпартийците му Делян Добрев и Томислав Дончев се появиха изненадващо на брифинг, анонсиран за старт на кампания срещу алкохола и наркотиците на пътя от младежите на партията. И започнаха с остри критики срещу управляващите заради доставките на природен газ.

Ние днес не знаем дали правителството е приело офертата за седем кораба и, ако е приело, къде ще ги разтоварва.

Делян Добрев, ГЕРБ

Бившият министър на енергетиката посочи, че газът сега е с 30% по-скъп, тъй като се работело с официалния посредник на "Газпром".

„Ето го посредникът, същият посредник до 2012г. и сега е посредник. И резултатът- газът е с 30% по скъп. Знаете ли колко прави това - прави по 10 млн.лв. на ден“, каза още Добрев.

След острите критики думата взе Борисов и рязко промени тона към "Продължаваме промяната".

След 2 месеца минимум 59 депутати ще имаме както сега, дори мисляче ще са повече. С първата или втората партия ще имаме мнозинство да приемем тези закони.

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ

Думите на бившия премиер предизвикаха негативна реакция в редиците на "Продължаваме промяната".

Заместник-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов реагира в социалната мрежа.

„Борисов упорито отбягва да отговори на три въпроса: 1. Защо 12 години не реши проблеми с липсата на върховенство на закона, а сега изведнъж започна да се натиска на хората, които започнахме истинска работа? 2. Защо 12 години не построи газовата връзка с Гърция, за реална диверсификация,но набързо даде 3 милиарда за Турски поток, от който няма да видим и една молекула газ? 3. Защо 10 години опъваше чадър над фирмата, контролираща всичко на Капитан Андреево, с цената на доверието на европейските ни партньори и (не) приемането на България в Шенген?“, написа Христанов на своя Фейсбук профил.

Сред приоритетите за следващия парламент Борисов посочи и съдебната реформа, което предизвика реакцията на Ивайло Мирчев от Демократична България. В пост във Фейсбук той написа:

Току-що Борисов обяви, че щял да подкрепи предложенията ни за съдебна реформа. Хубаво е, че го е осъзнал. Неясно е защо не ги подкрепи през последните 7 месеца, или през последните 7 г.

Ивайло Мирчев, ДБ

„Неясно е и защо онзи ден групата на ГЕРБ в парламента напусна залата и провали кворума, тъкмо когато трябваше да се гласува антикорупционният закон, с което нанесе още един удар срещу борбата с корупцията. Пореден кьорфишек или катарзис?“, стои още в публикацията на Мирчев.

Очаква се в началото на новата седмица президентът Румен Радев да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да определи датата на предсрочните избори.