Общество

Рекорден брой сигнали за домашно насилие през 2023-та: Това е обществен проблем, алармира юрист

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Отчита се рекорден брой сигнали за домашно насилие от 2005-а година насам. Това коментира  в ефира на „Добро утро, Европа“ правният експерт Благородна Макева. Увеличават се и досъдебните производства за телесна повреда в резултат от домашно насилие, посочи още Макева. Насилието не е личен, а обществен проблем, подчерта тя.

Дистанционно в разговора се включи и психологът Михаела Ангелова с нейната вдъхновяваща лична история.

„Може би гордо мога да кажа, че съм лектор, ментор и най-вече жена-сървайвър във фондация EMPROVE. Мога да помагам и от личния си опит, и от професионалния си опит, което е по-рядко срещано, но това е моята история“, сподели тя.

„Миналата година се отчитат възможно най-високите стойности на регистрираните сигнали на единен номер 112 от началото на обнародването на този закон през 2005-а година. Тоест, имаме един пик за последните 18 години. Имахме и най-високия брой заповеди за защита от домашно насилие, издадени по реда на Закона за защита от домашното насилие – 4 429. А сигналите за 4 години на единен номер 112 само за домашно насилие надхвърлят 150 хиляди“, посочи Макева.

„Миналата година се случи една сериозна друга нормативна промяна, за която и аз самата съм апелирала. Премахването на системността в наказателния кодекс, т.е. дефиницията за престъпления в условия на домашно насилие да не включва изискването за системност повече от три акта. И вече е така, което пряко рефлектира върху цифрите, които виждаме. Ако средногодишно имахме регистрирани между 700 и 800 досъдебни производства, образувани в МВР за престъпления, извършени в условия на домашно насилие, миналата година, след август месец, когато настъпи тази промяна, до края на годината досъдебните производства вече са почти 2200, което показва, че махайки едни такива нормативни пречки, даваме възможност на това грозно явление да излезе от латентността на повърхността“, обясни юристът.

 

Целия разговор вижте във видеото.