Цвят

Много жени в ЕС не могат да си позволят продукти за интимна грижа

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Менструалните продукти в Европейския съюз не са достъпни за всички, въпреки че половината население на блока се нуждае от тях. Много жени не разполагат със средства, за да си купят такива продукти.

Неправителствена организация е изчислила, че в Белгия всеки 15-ти човек не може да си купи избрания от него продукт.

В определен момент трябва да избирате между храната и покупката на менструални продукти. Добавяме и още два фактора, които влошават още повече ситуацията - липсата на информация за менструалния цикъл и липсата на безопасни, добре приспособени и защитени места за преобличане.

Вероника Мартинез, неправителствена организация Брюзел

От 2022 г. ЕС позволява на държавите членки да продават менструални продукти без ДДС. Засега Ирландия е единствената, която спазва новите правила. Повечето от страните членки са намалили данъците с между 5 и 10%. Някои обаче поддържат висока ставка. Като Унгария с 27% или Швеция и Дания с 25%. Една от възможностите за намаляване на разходите за менструални продукти е използването на такива за многократна употреба. Наскоро Каталуния започна да раздава менструални чашки, тампони и менструално бельо на жени в нужда.

Менструацията все още е обвита в табу, за нея не се говори много. Трябва да променим начина, по който обществото се отнася към менструацията. Тези стигми и митове имат отражение и върху здравето и благосъстоянието на жените.

Таня Вердж, министър на равенството и феминизма в правителството на Каталуния

По данни на каталунското правителство, 23% от жените в автономната област използват повторно продукти за еднократна употреба, а 44% не могат да си позволят продуктите, които са избрали.