Европа

Крайната десница във Франция е изправена пред много скандали

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Часове след речта на президента Еманюел Макрон за бъдещето на Европа, председателят на френската крайнодясна партия "Национален сбор" Жордан Бардела свика пресконференция в Париж, с която даде старт на кампанията си за европейските избори. Критиките му бяха насочен към Макрон. 

 

Президентът е решил да се намеси лично в предизборната кампания. Тази намеса представлява личен и политически ангажимент. Ако Еманюел Макрон загуби тези избори, той ще трябва да поеме всички последствия. Не виждам друга възможност освен разпускане на Националното събрание. 

Жордан Бардела, председател на "Национален сбор" 

 

Програмата на Бардела е срещу "бюрократичната Европа" и "масовата имиграция". Крайнодесният политик не пожела да отговаря на въпроси.  

Журналист: Ще отговорите ли поне на един въпрос за "Алтернатива за Германия"?

Бардела: Днес няма да отговарям на въпроси. 

Това не е първият път, в който Бардела избягва конфронтация. Той вече отказа да участва в три дебата срещу своите опоненти, включително в такъв за околната среда. Партията на Бардела е изправена пред много скандали. 

Срещу третия човек в ръководство ѝ Фабрис Лежери бе подадена жалба от две неправителствени организации, които го обвиняват в съучастие в престъпления срещу човечеството. Те твърдят, че той е участвал в отблъскването на лодки с мигранти в Средиземно море. 

А германският партньор на "Национален сбор" - "Алтернатива за Германия" - беше засегната от обвинения в шпионаж и корупция, след като излезе информация, че сътрудник на евродепутат от нея е шпионирал в полза на Китай.