Цвят

Белгия открива нова лаборатория за анализ на дрога

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Белгия откри нова съдебномедицинска лаборатория за наркотици в столицата. Кокаинът продължава да се разпространява от пристанището на Антверпен до Брюксел, а в същото време се случват престрелки между съперничещи си групировки в самия център на Европа. Полицията конфискува наркотици и арестува трафиканти почти ежедневно. Дилърите обаче продължават да се връщат и местните жители не са доволни.

Забелязваме, че на пазара има все повече синтетични наркотици, които са все по-силни и по-опасни. С този експертен център можем да помогнем на правосъдието и полицията да преследват тези престъпни мрежи.

Пол ван Тигхелт, министър на правосъдието на Белгия

Тъй като в Европа се конфискуват рекордни количества кокаин, свързаните с наркотици насилствени престъпления стават все по-видими в столицата на Европейския съюз. С новата лаборатория полицията и прокуратурата се надяват да идентифицират по-добре различните видове дрога и техниките за производство.

Благодарение на тази лаборатория можем да определим точно с кои незаконни вещества си имаме работа. А познаването им ще ни помогне да идентифицираме и свържем веществото с престъпните мрежи. Ще открием кой е отговарял за производството и какви са парите, които тази организация е спечелила от производството и трафика на наркотиците.

Ине Ван Вимерш, белгийски национален комисар за борба с наркотиците

Тъй като Антверпен служи като главна врата за латиноамериканските кокаинови картели към европейския континент, в региона от години има сериозна улична престъпност.

„Никога няма да имаме общество без наркотици. Трябва обаче да се направи всичко възможно, за да не се влоши ситуацията и насилието да продължи. Трябва да разбием бизнес моделите на тези престъпни организации“, казва белгийският национален комисар за борба с наркотиците Ине Ван Вимерш.

Все по-широкото разпространение на кокаин и откритата търговия и употреба с наркотици в някои централни квартали през последната година изостриха ситуацията. Дребните кражби, побоищата и тормозът над туристите се превърнаха в ежедневни новини на първите страници на вестниците в 11 милионната държава.