Политика

Равносметката: Какво свършиха българските евродепутати в този мандат?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Каква е равносметката на българските евродепутати за изминалия мандат – какво успяха да свършат и за какво не им стигна времето? Водещата на Euronews Bulgaria Диана Радева е в Страсбург, където се провежда последната сесия на този Европейски парламент. Тя говори с Петър Витанов – евродепутат от Прогресивен алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, и с Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП, за водещите приоритети пред Европа и очакванията преди евроизборите. Преди това обаче двамата коментираха решението на Елена Йончева да се кандидатира за нов мандат в Европейския парламент от листата на ДПС.

 

„За мен беше изненадващо. Това е преценка на г-жа Йончева, но все пак се радвам, че работата ѝ е оценена и то извън рамките на политическото ни семейство. Моделът на ГЕРБ е и модел на ДПС – те работят в синхрон и симбиоза. Моето влизане в политиката беше именно с цел да се преустанови този модел на управление. Чисто персонално аз бих имал притеснения, но разбирам и Елена, защото тя в крайна сметка положи огромни усилия работата ѝ да бъде забелязана. Тя беше много активен член на групата на социалистите, занимаваше с едни от най-ключовете въпроси, като този с миграцията“, коментира Витанов.

„Работил съм добре с г-жа Йончева, тя е преценила така, аз няма какво да коментирам, освен че съм изключително изненадан“, каза Ковачев.

Той коментира и постиженията на ЕП през изминалия 5-годишен мандат.

„Работили сме по много теми Европейското здравно пространство, инвестиране на повече европейски средства за разработването на успешни терапии за онкологични и сърдечно-съдови инфекциозни заболявания. Добавената стойност на ЕС, за която аз работих, в сферата на здравеопазването е нещо, което е в ползва на всеки един от нас“, коментира евродепутатът на ЕНП и допълни, че сред другите постижения на ЕП са единното зарядно, както и регулациите на големите социални платформи като Meta.

„Това, за което работих аз, бе солидарността след пандемията от Ковид-19. ЕС демонстрира солидарност, защото успяха всички държави да закупят едни и същи ваксини на едни и същи цени, по едно и също време. Това беше признак на европейска солидарност. Механизмът за справедлив преход и Планът за възстановяване и устойчивост даваха възможност за трансформация на икономите на страните членки. Изкуственият интелект е много важна тема, има много ползи, но и рискове, ЕП бе пионер в регулирането и минимизирането на рисковете и насърчаването на технологиите“, коментира Витанов.

 

Целия разговор вижте във видеото.