Свят

Здравна криза в Хаити: Насилието, породено от бандите, предизвика затруднение за медиците

От Euronews България Euronews България

Здравната система на Хаити отдавна е крехка, но сега е близо до пълен колапс. В болниците и клиниките в столицата Порт-о-Пренс животоспасяващите медикаменти и оборудване намаляват или изобщо липсват. Престъпните банди затягат хватката си около града. Те са блокирали пътища и са спрели работата на главното международно летище. Контейнерите, пълни с животоспасяващи медикаменти също са блокирани на морското пристанище. Насилието принуди няколко лечебни заведения, включително най-голямата държавна болница в Хаити да затворят временно. Едно от малкото все още работещи заведения е Университетската болница "Мир". От два месеца насам в болницата са лекувани около 200 пациенти с огнестрелни рани, а леглата ѝ все още са пълни.

Той има температура от почти десет дни. Страда от сърповидно-клетъчна болест и малария. Лекарите го прегледаха, но все още не знаем нищо за лечение.

Дьониесе Флеримонд, майка на болно момче

Дори и болницата да работи, понякога медицинският персонал отсъства, тъй като в Порт-о-Пренс ежедневно избухват сблъсъци. В резултат на това все повече пациенти с онкологични заболявания и други тежки болести остават без необходимите им грижи. В спешната болница на "Лекари без граници" в Сите Солей лекарите са принудени да намалят броя на ежедневните консултации с повече от 60%.

Става все по-трудно да се намерят отворени болници, които да разполагат с необходимите лекарства и материали, за да предоставят здравни грижи. На нас в Сите Солей ни е много трудно защото това, с което разполагаме, е само едно спешно отделение.

Д-р Джейкъб Бърнс, директор на болницата

Организацията Лекари без граници е изчерпала много от лекарствата си, използвани за лечение на диабет и високо кръвно налягане. А инхалатори за астма не се намират никъде в столицата. Всеки може да влезе в техният комплекс, но медицинският персонал определя кои 50 души ще бъдат прегледани. Болницата обаче дава приоритет на травмите и огнестрелните рани.