Свят

Продоволствена криза: Глад и бедност измъчват жителите на Хаити

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Агенцията по храните на ООН съобщи, че продоволствената криза в Хаити е най-тежката от земетресението през 2010 г. Посочва се, че насилието, което бушува в страната, причинява глад и недохранване.

В момента се опитваме да предоставим хранителни помощи на разселеното население. От началото на кризата сме осигурили над половин милион топли ястия. Ще се нуждаем от финансиране, за да продължим.

Жан-Мартин Бауер, директор на WFP Хаити

Служители на организацията обявиха, че банди са блокирали пътищата за разпределяне на храна и главното пристанище в столицата Порт-о-пренс. Смята се, че престъпници контролират 80% от града, а насилието е прогонило около 17 хиляди души от домовете им.

Нямаме достатъчно средства, за да изпратим децата на училище. Цените са извън контрол, а гладът се задълбочава.

Катя Жосеф, собственик на магазин на пазара в Кап Хаитиен

Опасенията за разрастване на глада в Хаити се засилват още повече, тъй като фермерите от Артибонит - известен като житницата на Хаити заради плодородните си земи и оризовите полета - изпитват сериозни затруднения да продават реколтата си. Анализ на Световната продоволствена програма установи, че производството на храни намалява, а земеделските стопани се страхуват да отидат на полето, тъй като могат да срещнат там бандити.

След оставката на министър-председателя Ариел Хенри миналия месец политическите лидери в страната все още не са се разбрали за ново правителство.