Политика

Изтича крайният срок за регистрация на партиите за изборите на 9 юни (Обновена)

От Таня Байрактарова Таня Байрактарова Репортер

"Продължаваме промяната - Демократична България" се регистрираха в Централната избирателна комисия за предстоящите избори "две в едно" на 9 юни. Регистрацията им започна с повече от час закъснение.

Пред медиите съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че "нито ще се откажат, нито ще се предадат, нито ще дадат държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадат "бухалки" като Сарафов да продължат да управляват задкулисно, нито ще дадат държавата да се управлява от ченгета от нереформирани служби".

Ние ще продължим да се борим, докато мечтата за една нормална европейска държава се постигне, заяви Петков.

От ГЕРБ-СДС също се регистрираха за участие в изборите на 9 юни. След като предадоха подписите си в Централната избирателна комисия от партията коментираха, че ще водят позитивна кампания и се надяват на правителство с ярки политически фигури.

Относно предстоящи коалиции от ГЕРБ заявиха, че ще коментират след изборите. 

"Изборите са, както предизвикателство, така и възможност. След 3 години Министерският съвет се беше превърнал в лагер-школа, кръжок, курс по политика за начинаещи, е време България да има нормално, титулярно, грамотно правителство с ясна политическа подкрепа, дори с ярки политически фигури", коментира Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ.

Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите изтича точно в 17.00 часа. От 25 април Централната избирателна комисия започва да приема документи от инициативни комитети и за независими кандидати за Европейския парламент. 

 За гласуването в чужбина се очаква секции да бъдат отворени в около 60 страни, като най-много ще бъдат в Турция. 

На интернет страницата на ЦИК може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната за предстоящите избори на 9 юни. Срокът за неговото подаване изтича в 24:00 часа българско време на 14 май 2024 г.