Общество

Д-р Пламен Радославов: Причина за неуспеха на преговорите за заплатите в здравеопазването е инат

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Има опасност от епидемия от коклюш, тя би могла да дойде от Европа или от други страни, на които ние не познаваме имунизационните календари. Нека не забравяме, че през България преминават немалко бежанци, а ние не знаем какъв статус имат те. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Пламен Радославов.

Според специалистите покритието от около 92% за заболяването, което страната ни има, е достатъчно, посочи още той.

По думите на д-р Радославов причината за неуспеха на преговорите между синдикатите в здравеопазването и работодателските организации на болниците е инат.

Има един инат от страна на работодателските структури да седнат на масата на преговорите. Те изискват неща, които ние не можем да направим и не сме задължени – изискват анализи, които не са наша работа и законът не го изисква от нас.

Д-р Пламен Радославов обясни, че те са предложили проект, базиран на проста логика – минималната работна заплата към 01.04.2022 г. е била 710 лв. Минималната заплата към м. януари 2024 г. е 933 лв., увеличението е с над 31%. Ние трябва да търсим някъде тук увеличението на заплатите на медицинските сестри и лекарите, тъй като в противен случай санитарите в даден момент ще започнат да получават почти същите заплати като лекарите, обясни той.

Ако не се подпише нов Колективен трудов договор ще настъпи един много неприятен момент, тъй като съгласно Закона за лечебните заведения и този за здравното осигуряване, след 1 юни тези болнични заведения, които не са достигнали минималните възнаграждения по Колективен трудов договор, започват да получават санкции. Колективният трудов договор обаче изтече на 12 април, така че в момента ние се намираме в безвремие, коментира още д-р Радославов.

Целия разговор вижте във видеото.