Европа

Първият кораб със зърно от Украйна може да отплава още днес

От Euronews България Euronews България

Потеглянето на първите товарни кораби със зърно от украинските пристанища може да стане още днес, съобщи Ахмет Юджел Алибейлер, капитан на турския товарен кораб "Поларнет". Той ще е първият от няколко кораба, които ще се движат в конвой. Първите плавателни съдове ще заминат от пристанищата Одеса и Черноморск към бреговете на Африка.

Докато очакват заминаването на корабите със зърно през специални коридори, властите в Украйна алармират за нов проблем. Руските военни умишлено палят полетата с жита, в близост до фронтовата линия на бойните действия.

По време на жътвата много полета вече горят. В Харковска област украински военнослужещ разказва, че пожарите, горящи в полето, на което е работил, са причинени от руски обстрел.

Руснаците обстрелват нас и оборудването ни. Това е причината за пожарите. Заради това загиват нашите момчета, нашите бойци, сестри и деца. Ние не сме дошли при никого. Ние защитаваме собствения си дом. Украйна е нашият дом. Русия и руските сили са виновни за продоволствената криза. Те унищожават нашите складове, посеви, полета, нашата храна и животни. Те унищожават всичко. Всичко, което сме засадили с ръцете си, те унищожиха.

Ном Гер, украински военнослужещ

Украинският президент Володимир Зеленски посети черноморско пристанище в петък, където екипажите подготвяха терминалите за износ на зърно, попаднало в капана на петмесечната война с Русия.

Това стана възможно след постигнатата преди седмица сделка, която позволи доставките на критично важни храни да стигнат до милиони обеднели хора, изправени пред глад по света.

Първият кораб, който ще напусне пристанище Черноморск в Одеска област, е турски. Президентът Зеленски обаче заяви, че отплаването на пшеницата и другото зърно ще започне с няколко кораба, които вече са натоварени, но не са могли да напуснат украинските пристанища след нахлуването на Русия в края на февруари.

Украйна е ключов световен износител на пшеница, ечемик, царевица и слънчогледово олио, а загубата на тези доставки повиши световните цени на храните, заплаши с политическа нестабилност и спомогна за тласкането на повече хора към бедност и глад във вече уязвими държави.

Украйна е почти готова да изнася милиони тонове зърно след постигнатото миналата седмица споразумение, което стана факт с посредничеството на Турция и ООН и беше подписано поотделно от Украйна и Русия.

Страните се споразумяха да улеснят превоза на пшеница и други зърнени култури от три украински пристанища през безопасни коридори на Черно море, както и на торове и храни от Русия.

Но руският ракетен удар по Одеса, часове след подписването на споразумението, постави под въпрос ангажимента на Москва и породи нови опасения за безопасността на екипажите на корабите, които трябва да плават във води, осеяни с невзривени мини.

Страните са притиснати и от времето - споразумението е валидно само за 120 дни.