Европа

Най-малко девет души са били ранени при атака в Одеса

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия е извършила нападение с дронове срещу Украйна, в резултат на което в черноморското пристанище Одеса бяха ранени девет души, сред които две деца. Няколко жилищни сгради в града са били повредени.

Друг най-малко един човек е бил ранен от отломки от дрон Шахед в Очаков, Николаевска област. Москва е атакувала и Киев. Това съобщиха украински военни. Те допълват, че в столицата системите за противовъздушна отбрана са унищожили пристигащите безпилотни самолети.

Володимир Зеленски, президентът на Украйна, на свой ред осъди атаките, както и съборената кула в Харков и заяви, че законодателството, прието от Камарата на представителите на САЩ и очакващо одобрение от Сената, е изяснило, че страната ще получи отдавна търсената от нея версия на "Атакмс" с по-дълъг обсег на действие. Той е високо ценен от украинската армия заради огневата си мощ, бързината на разгръщане и точността.

 

Също Харков, други градове и общности се нуждаят от защита - те се нуждаят от "пейтриътс". И в същото време трябва да нанесем максимални щети на всичко, което Русия използва като база за терор и за военната си логистика. Благодарен съм на всички по света, които са готови да ни помогнат в това отношение, и работим с американските си партньори, за да увеличим възможностите си.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано премиерът на Англия Риши Сунак обеща най-големия досега пакет от военна помощ на Обединеното кралство за Украйна, като предупреди, че Владимир Путин "няма да спре на полската граница", ако Русия спечели войната. Страната планира да предостави жизненоважно оборудване на Киев, включващо 400 превозни средства, 1600 оръжия и 4 млн. боеприпаси.

На свой ред Европейските министри на външните работи и отбраната заявиха, че спешно търсят начини да осигурят повече противовъздушна отбрана на Украйна. Те обаче не дадоха конкретни обещания за доставка на системите "Пейтриътс", за които Киев настоява. Откакто през последните седмици Киев започна да настоява за повече установки "Пейтриътс", Германия беше единствената страна от блока, която обеща допълнителна батерия.