Европа

Започва предизборната кампания за вота "2 в 1" в Унгария

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Започва официалната предизборна кампания за европейските избори в Унгария, избирателите могат да дават препоръки за кандидати и листи. Общинските избори и изборите за Европейски парламент ще се проведат в един и същи ден - 9 юни. Мнозинството от две трети на Фидес прие това правило с мотива за намаляване на разходите. Последният път - през 2019 г. - изборите за ЕП се проведоха през май, а общинските избори - през октомври. Според експерти опозицията има много малко възможности по време на кампанията да достигне до избирателите си.

 

По-голямата част от оборудването за кампанията е собственост на фирми, принадлежащи на бизнес кръгове, близки до Фидес. Главно медиите и билбордовете също принадлежат на тези кръгове и опозицията така или иначе има малко възможности. Електронните медии, които се състоят основно от социални медии, обаче са безплатни по принцип, с изключение на това, че правителството си купува рекламно време с публични средства.

Золтан Тот, изборен експерт

Налице са международни усилия да се гарантира, че изборите за ЕП са етични, тъй като това е под въпрос в няколко държави членки.

 

За изборите за Европейски парламент различни партии от 12 държави създадоха алианс и подписаха етичен кодекс относно провеждането на вота. От Унгария никой не го е подписал, това не е много добра новина. Другото нещо е, че унгарският Върховен съд е централизиран в решаването на всички изборни дела. Това е проблем, защото през последния четиригодишен период, ако случайно Националната избирателна комисия е взела решение в полза на правосъдието в един или два случая, съдът го е отменял. Така че не очаквам да се случат добри неща при възстановяването на унгарското върховенство на закона.

Золтан Тот, изборен експерт

Според Тот кампанията все повече се пренася в онлайн пространството, защото напоследък и по-възрастното поколение се е научило да използва интернет, тъй като е повлияно от най-младото поколение.