Политика

Митов оттегли кандидатурата си за външен министър, а Главчев няма вариант "Б" (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в момента, затова със сигурност оттеглям кандидатурата си за външен министър. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, предаде БГНЕС.

"В тази ситуация, при променена Конституция, в която се търсят партийни баланси, е ясно, че не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски постове. Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев. Сега може да му кажем: спокойно, г-н президент, ПП-ДБ продължават да са с вас", заяви Даниел Митов пред медиите в парламента.

"Отговорността е на президента Радев. Външният министър си е негов и той носи в момента цялата отговорност. Г-н Главчев направи предложение и то не беше прието от президента. От тук нататък отговорността е на президента и на ПП-ДБ", каза още Даниел Митов.

Коментарът му дойде след кратката среща между Румен Радев и Димитър Главчев днес на "Дондуков" 2 по повод предложенията за промени в състава на Министерски съвет.

На излизане от сградата на президентството Главчев бе кратък: "Не съм предлагал нищо, комуникацията с президента продължава. Нямам новина за съобщаване. Докато президентът не издаде указа, старите министри си изпълняват задълженията".

След отказа на Митов в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев коментира, че "няма план "Б". 

По-късно през деня Митов официално оттегли пред премиера Димитър Главчев номинацията си за служебен министър на външните работи, съобщиха от правителствената пресслужба.

„За съжаление съм длъжен да Ви уведомя, че въпреки първоначално изразеното съгласие от моя страна, действията на президента ме принуждават да оттегля така заявената си воля“, се казва в мотивите на Митов. Той отбеляза, че страната в момента има нужда от недвусмислена и ясна външнополитическа посока. „Дори и в рамките на служебен кабинет проевропейската и проатлантическа позиция на България не може да бъде поставяна под въпрос. Тази покана е напълно разбираема, с оглед на обстоятелството, че настоящият министър на външните работи Стефан Димитров осакати и напълно видоизмени позицията на България по отношение на войната в Украйна“, отбеляза Митов.

В писмото си Даниел Митов подчертава, че с отказа си да подпише указа за смяната на министъра на външните работи, президентът Радев от една страна нарушава новите разпоредби на Конституцията и от друга препотвърди проруската си външнополитическа ориентация. „От този момент нататакък президентът носи отговорност за провеждана външна политика в рамките на служебния кабинет и за организацията на изборния процес в чужбина", завършва писмото си Митов.

Стефан Димитров: Оставам министър до следващ указ на президента

По-късно през деня изявление направи и служебният министър на външните работи Стефан Димитров. Той коментира, че е дипломат, а не политик, и че няма да участва в предизборни кампании. Димитров заяви, че ще остане на поста си, докато президентът Румен Радев не подпише указ за освобождаването му.

„Досега мълчах по определени причини, за спазване на коректност и за да не нагнетявам напрежението. Аз не съм политик, аз съм дипломат. Аз съм за случаите, в които трябва да се намира решение при възможно най-добрия начин. Очевидно са се получили някакви недоразумения в комуникацията между мен и премиера. Телефонът на един посланик е 24 часа включен, аз разполагам с три телефона, тоест това за мен не е проблем, въпросът е в комуникацията между нас“, каза Димитров.

Той коментира, че нападките срещу него са станали твърде лични и са надхвърлили границата на нормалното.

„Аз не участвам в предизборни кампании, няма и да участвам. Цял живот съм бил в поприще, което няма нищо общо“, допълни министърът.

Той подчерта, че няма смекчаване на българската позиция по отношение на Украйна или конфликта между Израел и Иран.