Политика

Борисов за Митов: Той е мост между партиите, а не предложение на ГЕРБ за министър

От Euronews България Euronews България
Borisov BGNES (1) Снимка: БГНЕС

"Не мога да разбера Радев. Не ме интересува кой ще е външен министър. Ако Радев иска ярки комунистически лица да продължат да управляват, добре. Насила нищо не става. Той правеше цели правителства от партии - Корнелия Нинова беше вицепремиер, Стефан Янев". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира позицията на президента относно предложенията за рокади в изпълнителната власт, направени от служебния премиер Димитър Главчев. Първото предложение е Даниел Митов да оглави МВнР - пост, за който Митов е получил пълната подкрепа на Борисов.

Защо Радев не попита защо Вътев ще остава, Цоков ще остава, защо Гвоздейков ще остава, изведнъж външната политика го интересува, допълни Борисов в Тутракан, предаде БГНЕС.

"Даниел Митов е мост между партиите", каза още Борисов и продължи: "Изведнъж, ако Дани Митов стане министър, ще е застрашена честността на изборите. Нека да си остане сегашният министър". 

Борисов се обърна към държавния глава с думите да си припомни запис от партийно събрание на ПП-ДБ.

"Президентът да си спомни за „ала-бала с президента"... Три години ги побеждавам с министър Рашков. Искам да остане този министър (Стефан Димитров - бел. ред) и да си носи Радев отговорност за всички провали през последните три години, за провалите на служебните кабинети", посочи  Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза, че повече няма как групата му да подкрепи нещо, предложено от ПП-ДБ.

Според него вот на недоверие на служебно правителство е смешно.

Главчев: Ако не се случат предложените промени, друг ще носи отговорността 

От Брюксел пък служебният премиер Димитър Главчев заяви днес на влизане в Европейския съвет, че, ако не бъдат приети предложенията му за смяната на министрите на външните работи и на земеделието, отговорността ще носи друг: "Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Така че, ако има някакви други виждания по въпроса, този, който осуети предложените от мен министри, той ще поеме отговорност за това, което се случи. Към момента по Конституция отговорността е изцяло на служебния министър. Както виждате всички казват и бягат от отговорност. Аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава друг поема отговорност", предаде БНР.

Запитан защо президентът казва, че новият министър на външните работи не трябва да бъде заместник-председател на партия, премиерът Главчев отговори лаконично: "Няма да коментирам изказвания, различни от моите… Имам предложение, очаквам решението на президента. Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността за това остава у него".