Спорт

Кралят на сърфа: 11-кратният световен шампион Кели Слейтър приключи с кариерата си

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Kelly 1 Facebook

Човекът, който е нарицателно за световния сърф - Кели Слейтър, приключи със състезанията на повече от преклонната възраст от 52 години в спорт, който изисква огромна физическа подготовка, концентрация и издръжливост и е пълен с млади таланти. Слейтър избра това да се случи в кръга в Маргарет Ривър, Австралия.

Слейтър има цели 56 победи в Световния тур и безброй постижения, едно от които за най-възрастен състезател, печелил кръг от световното - на 49 г. той спечели първото състезания за сезон 2022 - "Пайпмастърс" в Хаваи.

 

 

 

Слейтър е роден в малко нетипична дестинация за сърф с нетолкова добри условия - Флорида, Кокоа Бийч, на 11-ти февруари 1972-а година. Той става професионален сърфист през 90-та година, следващата 91-ва влиза в Световния тур, а само година след това става и номер 1 в света. 

Така той е и най-младият, стигнал върха, а последната си титла печели на 39 г., което го прави и най-възрастният, а от 94-та до 98-ма взима 5 поредни титли. Кели е и най-възрастният състезател с отличния резултат от 10 точки, който се дава много рядко - на 47 години.

Слейтър е създател и на най-добрия сърф парк с изкуствена вълна в света, намиращ се в Тексас - ексклузивния Surf Ranch и има собствена марка за сърф дъски - Slater Designs, а хобитата, в които също е на високо ниво, включват бразилско джуджитсу, което практикуват много сърфисти по света, както и голф, в който през годините има над 150 игри и редовно участва в състезания.