Политика

Калоян Методиев: Рокадата в МВнР е скандална

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Най-мекото нещо, което може да се каже за рокадата в Министерството на външните работи е, че е скандална. Става въпрос за служебен кабинет, а служебните кабинети в цяла Европа се занимават само и единствено с провеждането на честни избори и трябва да го правят неутрално, равнооотдалечено от всички партии, без да се занимават с текуща политика. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ политологът и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев д-р Калоян Методиев.

Стигаме до ситуация, в която лидерът на партия ГЕРБ поиска от Главчев да смени външния министър, неясно с какви мотиви и един час по-късно Главчев внася искане до президента за смяната му. Каквато и да е целта на тази смяна, не е работа на лидер на политическа партия, която е участник в изборите, да сменя или да нарежда на премиера да смени даден министър.

По думите на Калоян Методиев така се нарушава принципът на функциониране на един служебен кабинет, поставя се под съмнение честното провеждане на изборите и дава основание на другите политически сили и на обществото да определят кабинета като такъв на ГЕРБ.

Целия разговор вижте във видеото.