Добро Утро, Европа

Авиатор: Невъзможно е да имаме спешна въздушна помощ до края на годината

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Много се зарадвах като чух, че България, която е единствената страна в Европейския съюз без спешна въздушна помощ, ще започне да изгражда такава система. Притеснителното е, че тезата, която чух за плана на действие на това предприятие, че до края на годината ще имаме един спасителен хеликоптер, няма как да се случи.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria инж. Мариян Боновски, член на световната хеликоптерна асоциация.

Говорим за изграждане на системата HEMS (Helicopter Emergency Medical Services), което е един дълъг процес. В нея се включва изграждането на площадки, обучението на екипи, синхронизацията със 112 и болниците, медицинските и пилотските екипи.

 

Ние в България в момента имаме не повече от 11 или 12 лицензирани хеликоптерни пилоти, на които средната възраст е 59 години. Един пилот може да управлява самостоятелно вертолета до 60-годишна възраст. Между 60 и 65 г. той може да бъде само като втори пилот.

Инж. Мариян Боновски

Така че ние трябва да започнем обучението на кадри, а това е един доста дълъг, скъп и трудоемък процес. Един пилот, за да започне да работи по HEMS са му необходими между 1000 и 1500 летателни часа, а за лицензирането на пилот са необходими 200 летателни часа, каза летецът.

Към момента в България няма нито един авиационен център, който реално да извършва обучението на такива пилоти. Има един авиоотряд „Варна“, който извършва частично обучение, но няма първоначалното обучение. Не случайно се отвори Долна Митрополия, там спокойно може да се започне обучение когато говорим за държавна поръчка. Необходимо е държавата да се включи в това нещо – ВМИ София, Техническия университет, Долна Митрополия – това са местата където би трябвало да започне обучението, обясни инж. Боновски.

По думите му, другият проблем е, че в момента в България няма нито една лицензирана хеликоптерна площадка. Единствената, която в момента отговаря на всички изисквания и иска само надграждане е площадката на Окръжна болница в София. Едно от изискванията е до 3 мин. от мястото където каца хеликоптерът, пациентът да е на мястото където ще му се извършва съответната операция. Другото е, че площадката трябва да е сертифицирана за хеликоптери до 3.2 тона.

Вижте цялото интервю във видеото.