Euronews Primetime

Иван Брегов: Спецправосъдието роди извращения като „Осемте джуджета“

От Георги Колев Георги Колев Редактор

“Прекратяването на проверката срещу Пеевски и Желязков по „Магнитски“ от спецпрокуратурата може да се тълкува по всякакъв начин. Първо – доколко ефективно е било разследването. Дали, ставайки обект на интерес на американската държава, тя не се е справила по-добре от българската в това да ги разследва и да намери някакви доказателства, за да наложи санкции.” Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Иван Брегов, експерт в правната програма на Института за пазарна икономика.  

Ако това е провал на българската държава, то това е провал на едни десетилетни усилия на нашата държавност да се справи с организираната престъпност и корупцията на много високо ниво, убеден е Брегов.  

 

Прекратяването на тази преписка показва, че спецправосъдието, създадено уж да преследва по-особени наказателни състави, точно с тази преписка не се е справило. Така да кажем.

Иван Брегов, юрист

По думите му, Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт уреди въпросите с делата, които са разглеждани от закритото специализирано правосъдие. Една част от делата ще бъдат изгледани от съставите, при които вече са започнати, друга ще бъдат прехвърлени към специализираните наказателни отдели на окръжните съдилища.  

Брегов припомни, че специализираното правосъдие е създадено преди повече от 10 г. по експертно настояване, това да бъдат едни специализирани звена в Софийски градски съд и Софийска градска прокуратура. Предишното силно мнозинство на ГЕРБ прегърна тази идея като реши да обособи отделни структури в правосъдието и прокуратурата. На една изфабрикувана конференция в Пловдив се случи легитимирането на тези структури, на която не бяха чути критиките на адвокатурата и на редица експерти. И съвсем логично се намери политическа воля и смелост, особено след казуса „Осемте джуджета“, да бъдат закрити. Това беше най-силно изразеният случай как работят те. Когато бъдат оставени на мира те могат да работят добре.  

 

Когато обаче бъдат подбирани хора, които да закрилят определени лица и структури от организираната престъпност, свързани и с политиката, да се раждат такива извращения като „Осемте джуджета“.

Иван Брегов, юрист

В отговор на въпрос дали специализираното правосъдие е скъпо, той каза, че този въпрос трябва да се разглежда в контекста на това колкото е скъпо българското правосъдие. По думите му ВСС с огромен замах бонифицира всички в системата или избрани звена. Повишава заплатите също с лека ръка. Дори избрани адвокати от София много трудно могат да се похвалят, че са им нараснали доходите толкова бързо, колкото заплатите в съдебната власт. Това става по критерия за натовареност, като абсурдът беше, че някой от много натоварените съдии в Софийския районен съд останаха извън този критерии. Специализираното правосъдие се ползваше с благоразположението на предишното мнозинство в парламента, където бяха приети изрични текстове за по-висок заплащане на специализираните прокурори и съдии, което не беше заслужено и дразнеше всички в системата.  

 

Осъдителните дела срещу България в Европейския съд по правата на човека повдигат голямата тема как българската прокуратура и главният прокурор се отчитат пред българското общество за неправомерните си действия. Упражнява ли главният прокурор дисциплинарната си възможност над прокурорската колегия? Ако я упражнява – как? Ако не я упражнява – защо? Това всичко са силни възможности българските депутати когато викат главния прокурор да задават този тип въпроси, а не да изскачат с някакви мегаломански или пиар въпроси.

Иван Брегов, юрист

По делото КТБ е добре да се види дали то е започнато по сигнала на „Протестна мрежа“ или по нечий друг сигнал. Ако сигналът на „Протестна мрежа“ се е изгубил някъде през годините, защо той не е бил разгледан от прокуратурата. Разбрахме, че между кориците на това дело ги нямаше Обама, Путин и г-н Пеевски. Мисля, че тези които са се облажили от КТБ ще останат сухи и невредими, а Цветан Василев ще остане удобната жертва, каза още Брегов.  

Вижте целия разговор във видеото.