Политика

ГЕРБ и екипът на Терзиев спорят имало ли е чистка в Столична община

От Таня Байрактарова Таня Байрактарова Репортер

Напрежение на заседанието на Столичния общински съвет. Групата на ГЕРБ-СДС и кметът Васил Терзиев влязоха в спор имало ли е чистка в общината.

От групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет отправиха обвинения към кмета на София Васил Терзиев, че 325 служители са освободени от общината и районните администрации. По думите на Георги Георгиев около 10% от служителите в общината са освободени. Такъв бил процентът на освободените и в районните администрации.

„Терзиев заяви по време на кампанията, че няма да има чистка, а 325 служители са освободени. Това е струвало на софиянци 1,4 млн. лв. обезщетение за заплати“, информира Георгиев.

По думите му това са 700 заплати по 2 хил. лева обезщетение и посочи, "лъжата в кампанията, че няма да има чистка".

„Най-добре се работи с цифри и с факти“, заяви кметът на Столична община Васил Терзиев, след като групата на ГЕРБ-СДС в местния парламент го обвини в административна чистка.

Терзиев даде думата на заместник-кмета по финансите Иван Василев, който изнесе точни факти. Василев съобщи, че в Столична община има 1442 позиции щатно разписание.

„128 служители са напуснали СО от встъпването в длъжност на новата администрация, или 8,9%. От тези 128 служители, 37 заради постъпване на работа на служителя, който е избран или е спечелил конкурс за позицията, 8 са постъпили на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 човека са освободени по взаимно съгласие, а 20 по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение. За да избегнем манипулациите, това е 1,4% от всички заети в СО“, обяви заместник-кметът по финансите.

 

Вижте повече във видеото.